icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
16 juni 2020

Nieuwe auto: op de zaak of privé?

Je wilt een nieuwe auto kopen. Maar kun je dit nu beter op de zaak doen, privé, of is er ook een combinatie mogelijk? Dit zijn de punten waar je op moet letten om de voor jou als ondernemer of zzp’er meest voordelige keuze te maken: 

Auto op de zaak of privé?

Hoe vaak gebruik je de auto zakelijk en privé?

De eerste stap is om in kaart te brengen hoe vaak je de auto zakelijk en privé gebruikt. Zijn meer dan 90% van jouw kilometers zakelijk? Dan ben je verplicht om de auto op naam van de zaak te zetten, en valt er dus niets te kiezen. Is minder dan 10% van jouw kilometers zakelijk? Dan is de verplichting om je auto op je privénaam te zetten. Daar tussenin mag je dus kiezen: bij meer dan 10% en minder dan 90% zakelijke kilometers kun je de auto zowel privé als zakelijk aanschaffen en gebruiken. Deze keuze geef je door bij de belastingaangifte. 

Tussen de 10% en 90% zakelijke kilometers kun je zowel zakelijk als privé aanschaffen en rijden

Let op: als je eenmaal hebt gekozen om jouw nieuwe auto op je eigen naam of op naam van de zaak te zetten is deze keuze definitief. Pas als je weer een nieuwe auto koopt kun je weer een andere keuze maken. 

Regelingen voor een auto op naam van de zaak

Ga je voor een auto op naam voor de zaak? Dan gelden deze regelingen voor jou als zzp’er of ondernemer:

1. Alle autokosten zijn aftrekbaar

Álle kosten die je maakt voor een auto op naam van de zaak zijn aftrekbaar. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Het gaat dan om de volgende kosten:

 • Aanschafkosten – verdeeld over meerdere jaren
 • Brandstof
 • Onderhoud – motorolie, wasstraat – en APK
 • Nieuw navigatiesysteem
 • Parkeren
 • Winterbanden

Let op: koop je een bestelauto? Dan kun je een grijs kenteken aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet. Je betaalt dan geen BPM en minder wegenbelasting. 

2. Je kunt btw terugvragen over gemaakte kosten

Je kunt naast de aftrek voor de inkomstenbelasting ook per kwartaal of jaarlijks – afhankelijk van hoe je dit hebt ingesteld – over een aantal kosten btw terugvragen. Dit kan bijvoorbeeld over onderhoud en gebruik. Ook kun je de btw over de aanschaf terugvragen in de btw-aangifte. Dit kan in één keer en hoeft niet verspreid te worden over meerdere jaren zoals de netto kosten voor de aanschaf. 

Tip: gebruik een tankpas of mobiliteitspas zoals die van MoveMove om al je zakelijke reiskosten af te rekenen. Zo verzamel je alle uitgaven op één factuur, hoef je geen bonnetjes meer te bewaren en profiteer je van maximale btw-teruggave en aftrekbare kosten. 

3. Bij meer dan 500 privékilometers betaal je bijtelling

Als je per jaar meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt betaal je hierover bijtelling. De Belastingdienst ziet dit dan namelijk als extra inkomen, waar je vervolgens belasting over moet betalen. Let hierbij op dat woon-werkverkeer ook meetelt als privékilometers, waardoor het totaal, en daarmee ook de hoeveelheid extra belasting die je betaalt, aardig op kan lopen. Dit is dan ook een belangrijke afweging in de keuze om een auto op naam van de zaak te zetten. 

Het bijtellingspercentage hangt af van de DET, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van jouw auto

Lees hier meer over hoe je de bijtelling berekent en welk bijtellingspercentage voor jou van toepassing is. Dit hangt onder andere af van de DET – Datum Eerste Toelating, de datum waarop jouw auto zijn eerste kenteken kreeg –, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van jouw auto. Ga je voor een elektrische auto? Dan kun je gebruikmaken van een extra aftrekpost in de inkomstenbelasting: de milieu-investeringsaftrek.

Rijd je minder dan 500 privékilometers? Dan betaal je geen bijtelling. Je moet dit wel aan kunnen tonen met een rittenregistratie. Dit kan in een notitieboekje, Excel of een app met een keurmerk

4. Bij meer dan 500 privékilometers betaal je ook btw

Naast bijtelling betaal je voor het privégebruik van jouw zakelijke auto ook btw. Dit doe je niet per kwartaal maar in de laatste aangifte van het boekjaar. Eigenlijk is het een btw-correctie op de btw die je in de eerdere aangiften van dat jaar hebt afgetrokken.  

Regelingen voor een auto op je eigen naam

Zet je de auto op je eigen naam? Dan gelden deze regelingen voor jou als zzp’er of ondernemer:

A. Je mag €0.19 per zakelijke kilometer aftrekken

Bij de aangiftebelasting mag je iedere zakelijke kilometer voor €0.19 per kilometer aftrekken. Hierdoor verlaag je je winst en hoef je minder belasting te betalen. Let hierbij op dat woon-werkverkeer niet telt als zakelijke kilometers. Wat wel telt zijn bijvoorbeeld ritjes naar klanten, leveranciers of partners, of de kilometers die nodig zijn om naar een beurs te gaan. Zorg dat je het totaal aan zakelijke kilometers goed bijhoudt in een rittenregistratie.

Woon-werkverkeer telt niet mee voor je zakelijke kilometers

Let op: de kosten voor onderhoud en gebruik, zoals parkeren, de wasstraat, benzine en motorolie zitten verwerkt in deze €0.19 per kilometer. Je mag deze kosten dus niet extra aftrekken. Je kunt wél de btw van deze kosten terugvragen.

B. Je mag btw over autokosten terugvragen

Als je je eigen auto voor de zaak gebruikt mag je voor een aantal kosten naast de aftrek van de kosten ook de btw terugvragen: 

 • Brandstof
 • Onderhoud – inclusief vloeistoffen als motorolie of ruitenwisservloeistof
 • Wasstraat
 • Parkeren

Per kwartaal kun je de <btw voor onderhoud en gebruik van je zakelijke auto terugvragen>. In de laatste btw-aangifte van het jaar doe je een correctie op basis van een vast percentage: 1.5% van de cataloguswaarde van je auto. 

Je hoeft hiervoor geen rittenregistratie bij te houden. Het is wél handig om al deze kosten met een tankpas of mobiliteitspas zoals MoveMove te betalen. Zo heb je maandelijks een overzichtelijke factuur van al je autokosten en profiteer je van maximale btw-teruggave.

Let op: De btw over de aanschafprijs mag je niet terugvragen als de auto op je eigen naam staat. 

C. Private lease

In plaats van een auto kopen op eigen naam kun je als particulier ook een auto leasen. De regelingen die dan voor jou als zzp’er of ondernemer gelden zijn:

 • Je betaalt geen bijtelling omdat het leasecontract op jouw persoonlijke naam staat
 • Je mag €0.19 per zakelijke kilometer aftrekken
 • Je kunt geen btw terugvragen, ook niet over autokosten

Let op: een leasecontract wordt geregistreerd bij de BKR en heeft dus invloed op de bedragen die je kunt lenen bij een bank.

Combinatie is ook mogelijk

Er is ook een combinatie mogelijk voor zzp’ers en ondernemers: je zet dan je auto niét op de zaak voor de inkomstenbelasting en wél voor de btw. 

Je houdt dan wel je zakelijke kilometers bij in een rittenregistratie en noteert je kilometerstand aan het begin en het eind van het jaar. Zo weet je het percentage dat je de auto zakelijk hebt gebruikt. Houd gedurende het jaar ook de kosten voor het gebruik en onderhoud van de auto bij en tel het totale bedrag aan btw op dat je hiervoor hebt betaalt. Vermenigvuldig dit met het percentage dat je je auto zakelijk hebt gebruikt en geef dit totaalbedrag op bij je btw-aangifte. 

Wat is voor mij het meest voordelig?

In het eerste jaar kan het voordelig lijken om de auto op naam van de zaak te zetten, doordat je de btw op de aanschaf dan terug kan vragen. Maar als je een nieuwere auto ook privé gebruikt is het door de hoge bijtelling, op lange termijn vrijwel nooit voordeliger om de auto op naam van de zaak te zetten. Je kunt de auto dan beter privé aanschaffen. In negen van de tien gevallen is de combinatie echter het meest voordelig: de auto staat dan op je eigen naam voor de inkomstenbelasting en je kunt wel maximaal profiteren van de btw-teruggave. 

Tip: maak een voorspellende berekening hoe je jouw auto de komende jaren gaat gebruiken zodat je de voor jou meest voordelige optie kunt berekenen.