icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
16 juni 2020

De voordelen van een bestelauto met grijs kenteken

Ben je zzp’er of ondernemer en rijd je veel zakelijke kilometers? Dan is het de moeite waard om een bestelauto met grijs kenteken te overwegen. Je betaalt dan namelijk geen BPM – waardoor de aanschaf een stuk goedkoper is – én je hoeft minder wegenbelasting te betalen. Dat is snel verdiend! Zo werkt het:

Grijs kenteken

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken kan toegekend worden aan een bestelauto. Je hebt dan niet létterlijk een grijs kentekenbord: het is een omschrijvingsterm voor een bestelauto waar je minder belasting voor betaalt. Het nummerbord is dus gewoon geel, al herken je deze wel aan de beginletter ‘B’ of ‘V’. De term ‘grijs kenteken’ komt nog uit de tijd dat het kentekenbewijs deel I van zo’n bestelauto nog wél grijs was. Inmiddels is dit een groen pasje geworden maar is de omschrijving blijven plakken. 

Wat is een bestelauto?

Een bestelauto is bedoeld om goederen – en dus geen personen – mee te vervoeren. Er is ruimte voor de bestuurder en één passagier voorin. Een bestelauto wordt ook wel bestelwagen of bestelbus genoemd, dit betekent echter hetzelfde. 

De Belastingdienst onderscheidt de volgende soorten:

 • Grote bestelauto – ook wel bestelbus of verhuisbus
 • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak – ook wel minibusje of terreinauto
 • Bestelauto met verhoogd dak – ook wel kleine bestelauto
 • Bestelauto met een open laadbak, zowel een enkele als 1.5 cabine – ook wel pick-up
 • Bestelauto met dubbele cabine, met gesloten laadruimte of open laadbak

Wil je meer weten over de specifieke eisen van een bestelauto? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of bel de BelastingTelefoon Auto.

De bestelauto moet voor een grijs kenteken voldoen aan de volgende eisen:

 • Er mogen geen zitplaatsen zijn in de laadruimte
 • Er moet een vaste, vlakke laadvloer zijn over de hele breedte en lengte van de laadruimte
 • De maximum toegestane massa is 3500 kilo: dit is het gewicht van de auto én alles en iedereen erin

Voldoet jouw bestelauto niet aan de eisen – heb je bijvoorbeeld een bank of klapstoeltje in de laadruimte? Dan ziet de Belastingdienst de auto als personenauto en kun je geen gebruik maken van de belastingvoordelen.

Kan ik een bestelauto met grijs kenteken gebruiken?

Je kunt sowieso een bestelauto gebruiken. Of je in aanmerking komt voor een grijs kenteken hangt niet alleen van de eerdergenoemde eisen aan de bestelwagen af, maar ook van jou als eigenaar. De voorwaarden:

 • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst en hebt een btw-nummer
 • De bestelauto moet op jouw naam staan en je staat als rechtspersoon geregistreerd
 • Je rijdt minimaal 10% van je kilometers voor zakelijke doeleinden

Voordeel grijs kenteken: vrijstelling van BPM

Voldoe je aan de voorwaarden en ga je voor een nieuwe bestelauto met grijs kenteken? Dan hoef je als zzp’er of ondernemer bij de aanschaf geen BPM te betalen: Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit scheelt standaard 37.7% op de netto catalogusprijs! 

Wanneer je een bestelauto op diesel rijdt tel je hier nog €273,- bij op. Ga je voor een benzineauto? Dan gaat er eerst nog €1.283,- vanaf. 

Voorbeeld dieselauto: 

Netto cataloguswaarde ex btw: €20.000,-
BPM: 37.7% x 20.000 = €7.540,-
Verhoging dieselauto: €237,-
Totaal voordeel vrijstelling BPM: €7.540,- + €237,- = €7.777,-

Doordat je geen BPM hoeft te betalen bespaar je standaard 37.7% op de netto catalogusprijs

Voorbeeld benzineauto:

Netto cataloguswaarde ex btw: €20.000,-
BPM: 37.7% x 20.000 = €7.540,-
Aftrek benzineauto: €1.283,-
Totaal voordeel vrijstelling BPM: €7.540,- - €1.283,- = €6.257,-

Let op: Als je de nieuwe bestelauto binnen vijf jaar verkoopt aan een particulier of je stopt met je onderneming, dan moet je alsnog de BPM betalen. Verkoop je aan een andere ondernemer? Dan zorgt de doorschuifregeling ervoor dat jullie beiden geen BPM hoeven te betalen. 

Koop je zelf een tweedehands bestelauto? Dan kun je bij de RDW checken of er al een grijs kenteken is. Wanneer de registratie er nog niet is maar je voldoet wel aan de voorwaarden, kun je de auto opnieuw laten registreren als bedrijfsauto.

Voordeel grijs kenteken: minder wegenbelasting

Naast een lagere aanschafwaarde betaal je als houder van een bestelauto met grijs kenteken ook minder wegenbelasting. Hoeveel voordeel dit precies geeft hangt af van de gewichtsklasse en op welke brandstof je rijdt. 

Een particulier betaalt voor een dieselauto bijna drie keer meer wegenbelasting dan een benzineauto. Voor zzp’ers en ondernemers met een grijs kenteken is dit verschil er niet: ongeacht de brandstof betaal je eenzelfde bedrag aan wegenbelasting. Je kunt dus een dieselauto rijden tegen een derde van de wegenbelastingkosten én lagere brandstofkosten. Dubbel voordeel!

Wil je de bestelauto met grijs kenteken privé gebruiken?

Dat kan! Houd er wel rekening mee dat minimaal 10% van je totaal gereden kilometers voor zakelijke doeleinden moeten zijn. En let op: als je meer dan 500 kilometer privé rijdt in een jaar moet je hierover wel bijtelling betalen. Zorg hierbij dat je de kilometers goed bijhoudt. En lees hier meer over de invloed van privékilometers op jouw btw-aangifte

Heb je de auto niet nodig voor privékilometers? Dan kun je bij de Belastingdienst een verklaring aanvragen voor uitsluitend zakelijk gebruik, zodat je geen bijtelling krijgt. Wees hier wel voorzichtig mee: als je de auto toch privé gebruikt, riskeer je een flinke boete.