icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review

Hoe werkt een tankpas?

Met een tankpas kun je al jouw tankbeurten direct op kosten van de zaak zetten. Zo heb je geen gedoe met bonnetjes, hoeven medewerkers niets voor te schieten of te declareren én profiteer je van maximale btw-teruggave.

Hoe werkt een tankpas?

Maar, hoe werkt een tankpas eigenlijk? En wat is het verschil met een mobiliteitspas? We helpen je graag verder aan de hand van zes vragen.

Wat is een tankpas precies?

Een tankpas is een pas waarmee je kunt betalen bij een benzinestation. De tankpas wordt ook wel brandstofpas, tankcard of tankkaart genoemd, en kunnen allemaal hetzelfde: betalen voor je brandstofkosten. Alle tankbeurten betaal je achteraf via één overzichtelijke verzamelfactuur.

Kan ik overal tanken met mijn tankpas?

Dat verschilt: met sommige tankpassen kun je alleen tanken bij bepaalde merken. Dit worden merkgebonden tankpassen genoemd, zoals van Shell of BP. Hiermee kun je alleen bij Shell- of BP-stations tanken. Een universele tankpas heeft deze beperking niet. Je kunt dan bij ieder tankstation in Nederland tanken. Zo bepaal je zelf waar je tankt: bij het dichtstbijzijnde of bij het goedkoopste pompstation in de buurt. Wel zo gemakkelijk! Én je kunt hierdoor flink besparen op je brandstofkosten.

Wie kan een tankpas gebruiken?

In de praktijk maken vooral bedrijven en zzp’ers gebruik van een tankpas. Bij de meeste aanbieders is een KVK-nummer en zakelijk bankrekeningnummer zelfs verplicht, zodat er een check op kredietwaardigheid gedaan kan worden. Als je een particulier bent is het minder interessant, omdat je geen btw terug kunt vragen en het overzicht dus niet per se nodig hebt.

Wat is voor mij het voordeel van een tankpas?

Ben je zzp’er? Door een tankpas te gebruiken hoef je geen facturen, bonnetjes of afschriften meer te bewaren voor je btw-aangifte. Je krijgt namelijk wekelijks of maandelijks automatisch een duidelijk overzicht met alle gemaakte kosten en de administratieve gegevens die daarbij horen. Dit maakt het terugvragen van je btw een stuk makkelijker en sneller. Per tankbeurt kun je vaak al 16 euro terugkrijgen!

Ben je ondernemer of manager van een mkb-bedrijf en maken jouw medewerkers gebruik van een zakelijke auto? Dan hoeven zij door het gebruik van een tankpas nooit meer kosten voor te schieten en te declareren. Fijner voor je medewerkers en voor jou minder administratief gedoe. Én je profiteert door het duidelijke overzicht ook nog eens van maximale btw-teruggave.

Vind je het riskant om jouw medewerkers een betaalmiddel te geven? Vaak kun je een limiet instellen per tankpas of bepaalde producten zoals premium brandstoffen uitzetten. Zo ga je voor gemak én controle.

Kun je goedkoper tanken met een tankpas?

In principe niet. Bij een tankstation betaal je de reguliere pompprijs per liter. Alleen bij merkgebonden passen betaal je een andere prijs: ze geven namelijk een kleine korting op de landelijke adviesprijs. In de praktijk ligt deze adviesprijs echter altijd hoger dan de gemiddelde prijs aan de pomp. Dat houdt in dat de daadwerkelijke korting ten opzichte van de prijs aan de pomp dus beperkt is.

Wel kun je door slim te tanken geld besparen: de meeste aanbieders van een universele tankpas bieden namelijk een ‘tanklocator’ aan met real-time inzicht in de goedkoopste bezinestations bij jou in de buurt. Zo bespaar je vaak meer dan de ‘korting’ die merkgebonden passen geven. Geen zin om een tanklocator te gebruiken? Tank dan zoveel mogelijk bij onbemande pompen. Deze zijn vaak goedkoper dan bemande stations.

En wat is dan een mobiliteitspas?

Met een tankpas reken je alleen brandstofkosten af. Een mobiliteitspas werkt voor meerdere zakelijke kosten voor je (bedrijfs)auto én reiskosten voor het openbaar vervoer. Je kunt de pas bijvoorbeeld ook gebruiken wanneer je met de trein, bus, tram of metro gaat of wanneer je een ov-fiets nodig hebt. Ook kun je met de pas betalen voor de wasstraat, voor het parkeren en krijg je als je wilt aanvullend een laadpas voor elektrisch opladen. Door de mobiliteitspas en laadpas te gebruiken verzamel je al deze zakelijke reiskosten op één overzichtelijke factuur. Handig voor de btw-teruggave!