icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
16 juni 2020

Deze autokosten zijn aftrekbaar

Jouw autokosten zijn als zzp’er of ondernemer geld waard. Als je ze op de juiste manier opgeeft bij de belasting krijg je namelijk maximaal btw terug of betaal je minder belasting. Fijn! Hoe je dit doet hangt af van het volgende: staat je auto op naam van de zaak of van jezelf?

Aftrekbare autokosten

Auto op naam van de zaak

Deze regelingen gelden voor jou:

1. Je kunt alle autokosten aftrekken

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je bijna alle autokosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Alleen boetes zijn volledig voor rekening van jezelf. Wat je wel mag aftrekken:

  • Aanschafkosten – verdeeld over meerdere jaren
  • Brandstof
  • Onderhoud – motorolie, wasstraat – en APK
  • Nieuw navigatiesysteem
  • Parkeren
  • Winterbanden

Gebruik een tankpas om al je autokosten automatisch op één factuur te verzamelen

Tel de kosten op en vul ze bij ‘Overige bedrijfskosten’ in, in je jaarlijkse opgave inkomstenbelasting. Raak je bonnetjes of het overzicht kwijt? Dan is het handig om een tankpas of mobiliteitspas zoals MoveMove te gebruiken. Door deze te gebruiken worden al jouw zakelijke autokosten, of die van je medewerkers, op één overzichtelijke factuur verzameld en weet je precies hoeveel kosten je op kunt geven.  

Rijd je ook privé in je auto van de zaak? Geen probleem, je mag nog steeds alle kosten terugvragen. Houd er wel rekening mee dat je vanaf 500 privékilometers te maken krijgt met bijtelling

2. Je kunt de btw voor onderhoud en gebruik terugvragen

Je mag naast het aftrekken van de kosten ook de btw voor onderhoud en gebruik terugvragen in de btw-aangifte. Wanneer je ook privé rijdt in je zakelijke auto betaal je zelf weer btw voor dit gebruik. Dit doe je in de laatste btw-aangifte van het jaar met een btw-correctie, om te corrigeren voor de bedragen die je al terug hebt ontvangen. 

Lees meer over de btw op je reiskosten.
Lees meer over de btw op je parkeerkosten.

3. Je kunt de btw van de aanschaf terugvragen

Deze is makkelijk: je mag de volledige btw op de aanschaf van jouw auto in één keer terugvragen. Je hoeft dit dus niet te verdelen over meerdere jaren. Heb je van een particulier gekocht? Dan heb je geen btw betaald en kun je deze ook niet terugvragen. 

Auto op je eigen naam

Deze regelingen gelden voor jou:

1. Je kunt €0.19 per zakelijke kilometer aftrekken

Wanneer je jouw eigen auto gebruikt voor zakelijke afspraken zijn de kilometers die je maakt aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Doordat je meer kosten opgeeft, verlaagt de hoogte van je winst en hoef je minder belasting te betalen. Het maakt niet uit of je de reiskosten ook doorberekent aan je opdrachtgever: je mag altijd €0.19 per zakelijke kilometer aftrekken. 

Leuk detail: zakelijke kilometers die je met de scooter en zelfs de fiets of lopend aflegt mag je ook voor €0.19 per kilometer aftrekken. Dat is mooi meegenomen!

Houd een goede rittenregistratie bij voor het opgeven van de zakelijke kilometers

Het is belangrijk dat je voor het opgeven van de zakelijke kilometers een goede rittenregistratie bijhoudt. Dit kan in een notitieboekje, Excel of via een handige app. Zorg in ieder geval dat je de volgende gegevens noteert: datum, vertrekpunt, aankomstadres en het aantal kilometers. Je moet bij controle door de Belastingdienst ook aan kunnen tonen dat de gehele rit voor zakelijke doeleinden is – zonder omweg naar de meubelboulevard – dus het is ook verstandig om op te schrijven wat het doel van de rit was. 

Let op: woon-werkverkeer wordt niet gezien als zakelijke kilometers en mag je dus niet opgeven als kosten.

2. Je kunt overige autokosten niet aftrekken

Helaas: de kosten voor brandstof, onderhoud, motorolie, parkeren of de wasstraat kun je niet als kosten opgeven. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je dit allemaal kunt betalen met de €0.19 per kilometer. Maar er is goed nieuws: de btw van deze kosten kun je  wél terugvragen.

3. Je kunt btw op zakelijke autokosten wel terugvragen

Voor de kosten die je hebt voor het gebruik en onderhoud van jouw privéauto kun je de btw terugvragen. Dit zijn kosten voor brandstof, onderhoud, motorolie, parkeren en de wasstraat. De btw voor de aanschafprijs kun je niet terugvragen als de auto op je eigen naam staat, alleen als deze op naam van de zaak staat.

Let op: op je autoverzekering zit geen btw, maar assurantiebelasting. Dit percentage is toevallig ook 21% waardoor het verwarring op kan leveren. Je kunt dit bedrag niet opgeven bij je btw-aangifte. 

Je kunt de btw op 2 manieren berekenen:

A. Je houdt een rittenregistratie bij en vraagt de btw terug voor het zakelijke deel van de totale gereden kilometers. Dit houdt in dat je uitrekent hoeveel procent van de totale kilometers zakelijk is, en met dat percentage bereken je hoeveel van de totale kosten voor onderhoud en gebruik zakelijk is.

B. Je vraagt per kwartaal alle btw op onderhoud en gebruik terug. In je laatste btw-aangifte van het jaar maak je een btw-correctie van 1.5% van de cataloguswaarde van je auto. De Belastingdienst geeft je een rekenvoorbeeld

Heb je hulp nodig bij het kiezen of je jouw nieuwe auto zakelijk of privé aanschaft? Lees hier dan verder.