icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
16 juni 2020

Hoe bespaar je op zakelijke brandstofkosten? 7 tips

Als ondernemer wil je, naast het helpen van je klanten, onderaan de streep natuurlijk zoveel mogelijk overhouden. Rijden jij en/of je medewerkers in een auto van de zaak? Dan kun je in ieder geval besparen op de zakelijke brandstofkosten – en daarmee ook nog eens bijdragen aan het milieu –, met de volgende tips:

Brandstofkosten besparen

1. Slim tanken is voordeliger

Natuurlijk is het makkelijker om langs de snelweg te tanken. Zeker als je medewerkers een tankpas hebben, omdat het dan ’toch niet uitmaakt’. Maar een onbemande pomp in een buitengebied is al snel een paar cent per liter goedkoper. Dit scheelt per tank al behoorlijk wat, op jaarbasis scheelt het enorm. Stimuleer jouw medewerkers daarom om op de benzineprijs te letten en zo goedkoper te tanken. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld een slimme tanklocator gebruiken.

Een onbemande pomp in een buitengebied is al snel een paar cent per liter goedkoper

Wil je meer controle? Dan kun je bij een tankpas instellen dat er niet langs de snelweg getankt kan worden met de pas. Of dat duurdere premium brandstoffen bijvoorbeeld niet toegestaan zijn. 

2. Zuinig rijden scheelt benzine

Er zijn een aantal quick wins om zuiniger te rijden:

  • Schakel tussen de 2.000 en 2.500 toeren op
  • Gebruik dunne motorolie zodat de motor soepeler en efficiënter werkt
  • Controleer je bandenspanning elke maandHoud de ramen bij hoge snelheden dicht voor minder luchtweerstand
  • Trek niet te snel op bij stoplichten
  • Gebruik de airco of stoelverwarming niet te vaak

Hiermee bespaar je al snel tussen de 10 en 25% brandstof. Dat is toch weer mooi meegenomen!

3. Stimuleer carpoolen en gecombineerde ritten

Zitten jouw klanten verspreid over het land? Zorg dan dat bezoekjes gecombineerd worden met bezoek aan andere klanten aan de buurt. Dit bespaart niet alleen kilometers, het scheelt je medewerkers ook een hoop tijd. Gaan ze samen naar een afspraak? Stimuleer dan dat ze niet allebei met hun eigen auto gaan, maar samen in één auto stappen. Dan kunnen ze mooi de afspraak nog goed voorbereiden en achteraf evalueren tijdens de rit. 

Laat je medewerkers afspraken dicht bij huis vooral ook ’s ochtends of aan het eind van de dag plannen. Dit scheelt weer een extra rit naar of van kantoor. 

4. Laat medewerkers ook thuis werken

Thuiswerken heeft zichzelf inmiddels wel bewezen. Ook al lijkt het soms eng om de controle uit handen te geven, geeft thuiswerken ook veel voordelen:

  • Het scheelt brandstofkosten omdat er niet naar en van kantoor gereden wordt
  • Je medewerkers hoeven niet in de file te staan en besparen zo tijd én energie
  • Je medewerker is flexibeler om de dag in te delen, wat bijdraagt aan het werkgeluk
  • Voor taken waar veel focus nodig is kan het extra productiviteit opleveren

Flexibele werktijden is ook een goede optie: laat jouw medewerkers een of twee uurtjes later naar kantoor komen zodat ze thuis hun werk kunnen opstarten en ná de files naar kantoor rijden voor een meeting. Door slim te plannen bespaar je tijd en energie, waardoor je medewerker een fijnere én productievere dag kan hebben. 

5. Beloon zuinig rijden

Naast stimuleren kun je medewerkers ook belonen voor zuiniger rijden. Dit kan in de vorm van een financiële bonus of een extra vrije dag. Zorg dat je de ‘spelregels’ van tevoren goed afstemt én dat je de uitgespaarde brandstof ook echt kunt meten. Zo kun je samen met je medewerkers precies zien wat jullie besparen op de totale brandstofkosten. 

6. Ga voor elektrisch rijden

Geef je medewerkers de mogelijkheid om elektrisch te rijden. Een brandstofmotor gebruikt namelijk maar 25% van de brandstof voor het daadwerkelijke rijden, de rest wordt verspild als warmte. Een elektrische auto is veel efficiënter: 95% van de energie wordt gebruikt voor de aandrijving van de auto. In totaal ligt het energieverbruik van een auto met elektrische motor tot wel 25% lager dan van een auto met een benzinemotor. De investering in nieuwe elektrische auto’s verdien je daardoor al snel terug. Je medewerkers gebruiken dan in plaats van een tankpas een laadpas zoals die van MoveMove, om de auto op te kunnen laden.

7. Stel minder leaseauto’s beschikbaar

De snelste manier om op zakelijke brandstofkosten te besparen is om het wagenpark te verkleinen. Dit klinkt misschien als een stap terug, maar check eens bij je medewerkers: hebben ze de auto ook echt nodig? 

Tip: werk met een mobiliteitsbudget

Veel jongere medewerkers zijn bijvoorbeeld ook tevreden met een mobiliteitsbudget. Hiermee kiezen ze zelf welke vorm van transport het beste past bij de dag. Ze kunnen met de trein, bus, metro of bijvoorbeeld met een deelauto die meerdere medewerkers kunnen gebruiken. Of misschien kunnen ze ook prima met de fiets waardoor ze een deel van het mobiliteitsbudget zelf in hun zak kunnen steken. Win-win voor de zaak én de medewerker!

Tip: een auto op eigen naam is vaak voordeliger

Ook kan de medewerker nog kiezen om zijn of haar eigen auto te gebruiken als ze niet veel zakelijke kilometers hoeven te maken. Wanneer je meer dan 500 privékilometers rijdt betalen ze namelijk bijtelling. Voor niet-volledig-elektrische auto’s is dit 22%. Omdat woon-werkverkeer ook onder privékilometers valt komen ze al snel over de grens van 500 kilometer, waardoor het vaak voordeliger is om met een eigen auto te rijden.