icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review

Wat kost een tankpas?

Een tankpas is erg handig, maar wat betaal je er eigenlijk voor? Tankpasaanbieders kunnen op verschillende manieren kosten in rekening brengen. Voorkom verrassingen en check van tevoren welke pas voor jou het voordeligst is. 

Wat kost een tankpas?

Abonnementskosten

Vaak betaal je voor een tankpas een abonnementsprijs. Meestal gaat het om een vast maandbedrag per tankpas, exclusief btw. Let wel op de contractduur; niet zelden is dat een jaar. Dat betekent dat je minimaal een jaar vastzit aan je abonnement. 
De abonnementskosten van merkgebonden passen (van de grotere tankstations zoals BP en Shell) zijn doorgaans lager vanwege de beperktere dekking van tankstations.

Transactiekosten

Verschillende tankpasaanbieders brengen transactiekosten in rekening, op al je tankbeurten en/of op aanvullende diensten zoals de wasstraat, elektrisch laden of parkeren. Vaak gaat het om een klein bedrag (€ 0,20 bijvoorbeeld) per keer, maar als je je pas vaak gebruikt kan dat natuurlijk aardig oplopen. 
Goed om te weten: wil je een pas waarmee je (ook) elektrisch kunt laden? De pasaanbieder is verplicht om de laadkosten te vermelden per laadpaalaanbieder.

Brandstofkosten

Let op welke brandstofprijzen je tankpasaanbieder doorberekent: de actuele pompprijs of de landelijke adviesprijs? Die laatste ligt vaak hoger, zeker als je bij relatief goedkope onbemande tankstations tankt. Het kan zijn dat je tankpas korting geeft op deze landelijke adviesprijs, maar dan nóg kan de pompprijs lager liggen. In dat geval betaal je vaak de pompprijs, maar controleer dit goed. Merkgebonden passen berekenen vaak (korting op) de landelijke adviesprijs. Bovendien kun je met deze pas niet terecht bij andere, goedkopere tankstations zoals Tinq of Tango. 

Extra kosten voor aanvullende diensten

Vaak betaal je een extra maandbedrag voor aanvullende diensten, zoals elektrisch laden of tanken in het buitenland - ook als je hier geen gebruik van maakt. Bedenk van tevoren dus óf en hoe vaak je hier gebruik van verwacht te maken. 

Borg

Aangezien tankpasaanbieders je gemaakte kosten voorschieten (je krijgt immers achteraf een factuur), kan het zijn dat je eenmalig een borg moet betalen. Sommige aanbieders laten de hoogte van de borg afhangen van een kredietscore of van de gewenste facturatieperiode. Het betaalde bedrag krijg je terug bij beëindiging van je contract - mits je geen betalingsachterstand hebt - maar het is goed je hiervan bewust te zijn.

Tips om je kosten beperkt te houden

  • Gebruik een tanklocator; daarin vind je de laagste realtime pompprijzen in de buurt. 
  • Zet bepaalde diensten uit voor medewerkers, zoals het tanken van premium brandstof of tanken in het buitenland.
  • Verlaag je brandstofkosten met deze tips.
  • Kies voor een pas waarmee je ook het ov kunt pakken, dan kun je per bestemming bepalen wat voordeliger is: auto (parkeren!) of trein?