icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
16 juni 2020

Kan ik met mijn tankpas in het buitenland betalen?

In principe wel. Maar of het in de praktijk kan verschilt per tankpas. Kijk dus goed naar de voorwaarden en mogelijkheden van jouw tankpas voordat je op vakantie of op zakenreis naar het buitenland gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Acht antwoorden op de meestgestelde vragen:

Kan ik met mijn tankpas betalen in het buitenland?

1. Hoe weet ik of ik in het buitenland kan tanken?

Dit kun je in ieder geval aan de tankpas zelf zien. Aan de achterkant zitten namelijk twee magneetstrippen als je in het buitenland kan tanken. Ook zie je daar dan een DKV-logo staan. Heb je maar één magneetstrip? Dan is de kans groot dat je alleen in Nederland kunt tanken. Check dit voordat je vertrekt bij de tankpasaanbieder. Je kunt daar vaak ook een upgrade aanvragen als je wel in het buitenland wil kunnen tanken. Soms betaal je hiervoor een extra bedrag per maand, soms is het inbegrepen.

2. Waar kan ik tanken, bij welke tankstations?

Je kunt met bijna iedere tankpas tanken bij de ruim 55.000 DKV-tankstations in Europa, die je herkent aan het DKV-logo. Heb je een merkgebonden pas? Dan kun je eerst even checken of je ook bij andere tankstations kunt tanken. 

Let op: je betaalt een extra toeslag voor de verwerking van de tanktransactie. De tarieven vind je hier. 

3. Zit er een limiet op tanken in het buitenland?

Meestal staat er een limiet ingesteld per tankpas, waardoor je voor een maximaal bedrag per dag kunt tanken. De hoogte van dit bedrag verschilt per tankpasaanbieder. Let op: vaak geldt er ook een maximum per week én per maand. Je kunt dus niet iedere dag van de week voor het daglimiet tanken. 

Heb je een hoger bestedingsbedrag nodig? Dan kun je de kosten zelf voorschieten en deze declareren op de zaak. Zorg dat je dan de originele bon meeneemt. Én dat jouw leidinggevende of eventuele zakenpartner het ook eens is met de gedeclareerde kosten.  

4. Kan ik met mijn huurauto ook tanken in het buitenland?

Dit maakt voor de tankpasaanbieders niet uit. Voor je eigen administratie is het wel belangrijk dat je bij het betalen kiest voor de optie ‘vervangend vervoer’. Zo zorg je dat de kilometerstand van jouw eigen auto nog steeds klopt.

5. Kan ik tolwegen en vignetten met een tankpas betalen?

Dit verschilt per tankpas. Check daarom bij jouw tankpasaanbieder of de toegang tot tolwegen, vignetten, maar ook bruggen of tunnels ook betaald kunnen worden. Je hebt dan in ieder geval de DKV-magneetstrip nodig. 

6. Kan ik ook voor parkeren of autovloeistoffen betalen in het buitenland?

Meestal niet. Kosten voor parkeren, de wasstraat of motorolie moet je daarom in het buitenland zelf betalen (ook al is dit in Nederland vaak wel mogelijk). Je kunt ze wel declareren op naam van de zaak, afhankelijk van de afspraken met jouw werkgever of jouw eventuele zakenpartner. Bewaar dan de bon goed!

7. Kan ik als werkgever bepaalde diensten op de tankpas uitzetten?

Als werkgever wil je misschien niet dat jouw werknemers een tankpas ongelimiteerd kunnen gebruiken. Binnen Nederland kun je daarom producten als premium brandstof of aanvullende aankopen uitzetten. Voor transacties in het buitenland is dit helaas niet mogelijk. Wel gelden er voor een tankpas dag-, week- en maandlimieten, die ook in het buitenland van toepassing zijn. 

8. Kan ik btw terugvragen over mijn tankkosten in het buitenland?

Ja, wanneer je minimaal €50,- aan btw terugvraagt per Europees land kan dit. Het terugvragen werkt wel anders dan de Nederlandse btw-aangifte. Je moet namelijk eerst inloggegevens aanvragen bij de Belastingdienst om btw terug te vragen uit andere EU-landen. De aangifte moet vervolgens voor 1 oktober van het opvolgende jaar binnen zijn bij de Belastingdienst. Binnen vier maanden krijg je bericht over je teruggave. Zorg dat je de bonnetjes van je tankkosten goed bewaart, hier vind je het buitenlandse btw-nummer dat je nodig hebt voor de aangifte.